![]() |
Fotoğraf-1: Meriç Nehri-Bulgaristan(Plovdiv) |
Tektonik çizgileri takip ederek doğuya yönelen nehir, Topolnica suyunu Pazarcıkta aldıktan sonra nehir özeliği kazanır.Türk tarihinde Filibe olarak isimlendirilen Plovdiv'i, geçtikten sonra tektonik kökenli bir vadi boyunca doğu-batı doğrultusunda akmaya devam eder. Daha sonra güney yönüne yönelen nehir, Saros körfezine dökülene kadar yönünü değiştirmez.
Svilengart ile Kapıkule arasında Bulgaristan ile Yunanistan arasında doğal bir sınır oluşturan Meriç, batıdan Arda Nehrini, kuzeyde de Tunca ırmağını alarak Edirne'ye "Üç ırmak kenti" unvanını kazandırır.
![]() |
Fotoğraf-2: Meriç Nehri ve Tarihi Köprü: Edirne-Türkiye |
Nehir güneye doğru akışını devam ettirir iken, İpsala'nın kuzeyinde doğudan Ergene ırmağını alır. Eğim az olduğundan akarsunun akış hızı bu noktadan sonra iyice zayıflar ve yer yer göllenme ve bataklıklar görülür. Meriç, Saros körfezinde bir deltaya ulaşır. Bu deltanın yarısı Türkiye, diğer yarısı da Yunanistan sınırları içerisinde bulunur.
Düzensiz bir rejime sahip olan nehir, ortalama debisi 182 metre küp / sn'dir. En yüksek 1679 metre küp/sn iken, en az 10.4 metre küp/sn ölçülmüştür.
KAYNAKLAR
Emrullah GÜNEY-Türkiye Hidrografyası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder