2 Kasım 2014 Pazar

İskandinavya'nın Başkentleri: Oslo, Helsinki, Kopenhag ve Stockholm

                                                               1. Norveç-Oslo
Norveç'in başkenti ve aynı zamanda en büyük şehridir. Şehir 1049 da 3. Harald tarafından kurulmuştur. Norveç ve Danimarka kralı Christian IV, 1624 kente Christiana adını vermiştir. Bu günkü Oslo ismini ise 1925 yılında almıştır.
Şehir İskandinav mimarisinin önemli alanlarından biridir. Şehirde pek çok ziyaret edilebilecek müzenin yanı sıra, tarihi kale (Akershus) ve binalarda mevcuttur. 
Kuzeyde yer almasına rağmen Gulfstream sıcak su akıntısı sayesinde kışları aşırı soğuk geçmez, yazları ise genelde serin ve ılımandır. Okyanussal iklimden dolayı her mevsim yağışlı geçer.  





2.Danimarka-Kopenhag
     Şehir Dancada( Danimarka dili) liman anlamına gelir. Danimarka'nın en büyük adası olan Zealand'da kurulmuştur ve ülkenin en kalabalık şehridir. Etkileyici meydanları, taş yolları ve tarihi binaları ile şehir, Avrupa'nın yaşam standartları en yüksek şehirlerinden biridir. Ilıman bir iklime sahip şehirde, yazları ılık ve nemli kışları soğuk geçer. 
   
     Müzeler, Rosenborg Kalesi, Tivoli Bahçeleri, Eski Şehir Bölgesi, Hojbro Meydanı ve Christiania Bölgesi şehrin en önemli turistik yerleridir. Yıl boyu pek çok festivalin yaşandığı şehir, kültürel açıdan çok çeşitli ve zengindir.





3. Helsinki-Finlandiya
        Finlandiya'nın nüfus bakımından en büyük şehri ve başkentidir. Şehir ülkenin güneyinde Baltık Denizi kıyısında yer alır. Kent Finlandiya'nın, finans,moda, tıp, eğitim ve kültürel can damarıdır. 
Diğer İskandinav kentleri gibi, Helsinki de, soğuk ve yağışlı bir iklime sahiptir. Senato Meydanı, Uspenski Katedrali, Finlandiya Ulusal Müzesi, Temppeliaukio Kilisesi ve Kiasma Müzesi şehirde en önemli gezilecek yerlerdir. 










4. Stockholm-İsveç
       İsveç'in başkenti ve en büyük şehridir.Şehir 13. yüzyıldan beri İskandinav kültürünün merkezidir. Kentin kurulduğu alan tarihte Agnafit gibi Norveç sagalarında geçmektedir. Kentin adı İsveççe kütük, Eski Almanca sağlamlaştırma anlamına gelen Stock ve adacık anlamına gelen holm kelimelerinden türemiştir. Baltık denizi kıyısında kurulu şehir, liman ve kanaları ile ünlüdür. 
      Kentin eski merkezi Gamla Stan, günümüzde halen ayaktadır ve ülkenin önemli kültür merkezlerinden biridir. Alman Sarayı, Bonde Sarayı, Tessin Sarayı ve Oxenstierna Sarayı burada yer alan önemli yapılardır.  Şehir dünyanın en büyük müze-kentlerinden biridir. Yaklaşık 100 kadar müzenin yer aldığı şehrin en önemli müzesi, 30.000 parça el sanatı eserinin bulunduğu   Nationalmuseum adlı ulusal müzedir.                     

19 Ekim 2014 Pazar

Türkiye'nin En Yüksek 5 Dağı

1. Büyük Ağırı Dağı (5.137 m-Ağırı)

"Volkanik kökenli bir dağ olan B. Ağırı, Türkiye de Ağırı ili sınırları içinde yer alır."








2. Cilo Dağı (4135 m-Hakkari)
"Türkiye' de ki sıradağların en yüksek noktasıdır."











3. Süphan Dağı (4049 m-Bitlis)

" Van Gölünün kuzeyinde yer alır. B. Ağırı da olduğu gibi doruğu buzula kaplıdır."








4. Kaçkar Kavrun Dağı ( 3932 m- Rize)

"Karadeniz dağlarının en yüksek noktasıdır. Türkiye de ki güncel buzul alanlarından biridir."








5. Erciyes Dağı ( 3916 m-Kayseri)

"İç Anadolu'nun en yüksek zirvesidir. Aynı zamanda kış turizmi için önemli güzergahlardan biridir." 

12 Ekim 2014 Pazar

Meriç Nehri

Fotoğraf-1: Meriç Nehri-Bulgaristan(Plovdiv)
       Antik çağda, Hebras denilmiş olan Meriç Nehrine, Yunanlılar Evros; Bulgarlar ise Maritsa adını verirler. Toplam uzunluğu 490 km olan nehir, Bulgaristan'da ki Rila Dağlarından doğar ve Türkiye sınırları içerisinde Ege Denizine dökülür.
        Tektonik çizgileri takip ederek doğuya yönelen nehir, Topolnica suyunu Pazarcıkta aldıktan sonra nehir özeliği kazanır.Türk tarihinde Filibe olarak isimlendirilen Plovdiv'i, geçtikten sonra tektonik kökenli bir vadi boyunca doğu-batı doğrultusunda akmaya devam eder. Daha sonra güney yönüne yönelen nehir, Saros körfezine dökülene kadar yönünü değiştirmez.
        Svilengart ile Kapıkule arasında Bulgaristan ile Yunanistan arasında doğal bir sınır oluşturan Meriç, batıdan Arda Nehrini, kuzeyde de Tunca ırmağını alarak Edirne'ye "Üç ırmak kenti" unvanını kazandırır.
Fotoğraf-2: Meriç Nehri ve Tarihi Köprü: Edirne-Türkiye
        Lozan barış anlaşması gereği Türk-Yunan sınırı Meriç Nehrinin talveg çizgisinden geçer. Fakat, ırmağın doğusunda kalan Edirne'nin tren istasyonu Karaağaç bu antlaşma gereği Türkiye'ye verilmiştir.
        Nehir güneye doğru akışını devam ettirir iken, İpsala'nın kuzeyinde doğudan Ergene ırmağını alır. Eğim az olduğundan akarsunun akış hızı bu noktadan sonra iyice zayıflar ve yer yer göllenme ve bataklıklar görülür. Meriç, Saros körfezinde bir deltaya ulaşır. Bu deltanın yarısı Türkiye, diğer yarısı da Yunanistan sınırları içerisinde bulunur.
       Düzensiz bir rejime sahip olan nehir, ortalama debisi 182 metre küp / sn'dir.  En yüksek 1679 metre küp/sn iken, en az 10.4 metre küp/sn ölçülmüştür.

KAYNAKLAR
Emrullah GÜNEY-Türkiye Hidrografyası